Stageplot

Gageverklaring

Muzikanten informatie

Hier kun je informatie vinden die je nodig hebt als je gaat optreden. Hoe zet je een contract in elkaar? Hoe vul je een gageverklaring in? Wat is een stageplan? Je vindt het hier allemaal.


Contracten, Riders, Stageplan

Door de zaal waar je gaat spelen wordt meestal een contract, een algemene rider, een technische rider en stageplan gevraagd.

de Algemene rider
In de Algemene rider staan zaken betreft catering, kleedkamer en dergelijke.

de Technische rider

In de technische rider staan de minimum eisen die de band vraagt van de zaal m.b.t. de techniek. Hierbij wordt meestal een stageplot/stageplan gevoegd. Dit is een plattegrond van hoe de band uiteindelijk op het podium komt te staan.

Stageplot
Wat en wie staat waar op het podium? Op het stageplot geef je aan waar de bandleden komen te staan, waar stroompunten worden verwacht, of er een DI nodig is. Waar de microfoon komt te staan.

Hoe je precies een contract, rider, of stageplan in elkaar zet, kun je lezen in een brochure van het NPI (Nationaal Pop Instituut).

Download de brochure van het NPI

TIP:

Op de website van Popunie kun je gemakkelijk online in korte tijd je eigen professionele stageplan maken!

Gageverklaringen en belasting zaken

Als je een optreden doet en je hiervoor betaald wordt, dan moet over het ontvangen bedrag belasting betaald worden. Hiervoor moet je voor de belastingdienst een gageverklaring invullen. Hoe je dit doet kun je lezen in de brochure "Als u optreedt als (amateur-)artiest" van de belastingdienst. Meer informatie kun je ook vinden op de website van de belastingdienst.

Bedragen onder de € 163,- vallen onder onkostenvergoeding, maar er moet toch een gageverklaring ingevuld worden. Let op: je moet dan wel kunnen aantonen dat je die onkosten ook werkelijk gemaakt hebt. Houd hiervan dus een boekhouding bij.

Download hier de digitale gageverklaring

Download de brochure "Als u optreedt als (amateur-)artiest"


Download de handleiding Artiesten- en beroepssportersregeling 2010

TIP:
Op taxman.nu kun je veel handige informatie vinden over alle zaken omtrent belastingen voor bands. Voor sommige bands kan het bijvoorbeeld handig zijn om een stichting op te zetten, zodat je fiscaal en financieel eigen baas kunt blijven en niet meer met de rompslomp van gageverklaringen ed. zit. Ook kun je op deze manier de repetitiehuur en de productiekosten voor de komende cd bij de belastingdienst aftrekken.

Vragen over zelf boeken, boekers en managers?

Heb je vragen over zelf boeken, boekers en managers contratcen etc.?
Download dit handige pdf-je waarin duidelijk en simpel wordt uitgelegd hoe deze zaken in elkaar steken. Bron: www.grap.net